Артроза болестно състояние, което засяга една или няколко стави и възниква вследствие на увреждане или износване на ставния хрущял. Първичното засягане на този хрущял е последвано от вторично увреждане на прилежащата кост и възпаление на ставната обвивка, придружено с нейното свиване. Артрозните изменения на ставата са краен резултат от голям брой болестни процеси, които водят до структурна и функционална недостатъчност.

Артрозата поразява цялата става, както и разполагащите се около нея мускули и сухожилия, ставни връзки, синовиална мембрана, лежащата кост под ставния хрущял и капсулата, която обгръща отвън ставата. Първичното поражение обаче засяга ставния хрущял. Под въздействието на редица фактори, той се разрушава и стеснява ставната цепнатина. В крайните фази на поразяването на хрущялa под него излиза оголената хрущялна кост и започва триене на от двете страни на ставата.

В подхрущялната кост започват миниатюрни счупвания, които са резултат от прекаленото натоварване върху нея. Смачканите костни греди и парчета разрушен хрущял образуват тела, които предизвикват възпаление на синовиналната мембрана. От своя страна това възпаление става причина за изливане на възпалителна течност вътре в ставата и поява на оток.

ЛЕЧЕНИЕ НА АРТРОЗА

Лечебните подходи при артроза целят намаляване на ставното увреждане и борба с болката. Прилагането на физиотерапия и рехабилитация се отразяват благоприятно на ставите. При заслване на болката трябва да се осигури покой на пациента. Всяко едно лечение на артрозата е обречено на провал ако не се свали надморменото тегло. Излишните килограми механично травмират ставния хрущял и бавно и постепенно разрушават ставите. В крайния стадий на заболяването често се стига до поставянето на изкуствена става.

РЕГУЛИРАНЕ НА ТЕГЛОТО

Не трябва да се забравя, че нашето тяло е изградено от дълби кости, който действат, като лостове. Поради това при бързо ходене, тичане и скачене силите на натоварване се увеличават многократно.

ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ЛИПСВАЩИЯ СТАВЕН ХРУЩЯЛ

Възтановяването на хрущяла при артроза е бавен процес. При началните степени на това заболяване се препоръчва прием на хранителни добавки, поставянето на вътреставни инжекции и съвременни терапии, като: PRP, инжектиране на стволови клетки.

Бъдете търпеливи костите и ставите са тъканите с най-бавна обмяна на веществата.