Синовиалната поплитеална- Бейкерова киста

наричана още Бейкерова киста е състояние, при което се нарушава циркулацията и се натрупва излишна синовиална течност в разклоненията от синовиални торбички, свързани със синовиалната капсула на коленната става.

Най-често се локализира е задната област на коляното в областта на медиалната глава на коремчестия мускул на подбедрицата (m. gastrocnemius), полумембранозния мускул (m. semimembranosus) или задколенния мускул (m. popliteus). Бейкеровите кисти почти винаги са свързани със синовиалната капсула на коленната става.

Етиология

Причините за възникване на този вид кисти са много: всички форми на артрит, артроза, травми. Бейкеровa кистaчесто  хронифицира, заради помпения механизъм, който се осъществява при движението на коленната става. Бейкерова киста може да се образува в резултат на херния (слабост) на синовиалната мембрана през задния отдел на ставната капсула. Друга причина може да е съществуваща комуникация между ставното пространство и бурзата. Също така причина за възникването на Бейкерова киста може да чести повтаряши се травми.

Протичане и лечение

Подкожната тъкан не се засяга. През активната фаза има болки и дискомфорт в коляното. При напреднали процеси на развитие може д асе стигне до ограничаване на движенията в засегнатата става. Диагнозата може да се постави клинично, рентгенологично, но най- точно се поставя чрез изследване с ултразвук.

Съществуват много консервативни методи за лечение на бейкерова киста, чрез прием на медикаменти от групата на противовъзпалителните лекарства, многократно инжектиране на кортикостероидни препарати или пункция с аспирация и дренаж на съдържащата се течност. При тази процедура най- често се аспирари жилто прозрачна течнот. Най-ефективният метод за лечение на бейкерова киста остава оперативното отстраняване. Независимо от метода на лечение много е важно да се даде покой на коляното. При по тежки случай е необходима имобилизация чрез гипсова шина или поставянето на ортеза. След оперативното отстраняване на бейкерова киста е необходимо постепенно и плавно възстановяване чрез избягване на травми и покой за период от два месеца.