Диагностика на плоскостъпие при деца е хубаво да се направи от специалист,  който е запознат с спецификата на възрастовите промени в стъпалата. 

Важно за точната диагноза са и някой допълнителни признаци, които ни насочат към диагнозара  плоскостъпие при деца (дюстабан):

• бързо настъпваща умора в долната част на краката след натоварване: скачане, тичане, продължително ходене;

• вечер се появяват  усещания тежест, подуване, болка и др;

• на стари обувки е лесно забележимо. Те са отчетливо износени от вътрешната страна на обувката;

• стъпалата са увеличили размера си: старите обувки са станали тесни, и трябва да се купуват нови, практически с един размер по-големи;

• болка в стъпалата, разпространяваща се до над коляното, понякога съчетана с болки в кръста и главата;

Диагностика на детско плоскостъпие включва различни методи

Плантография. Теста вклчва компютърен отпечатък/ анализ на ходилата, посредством скенер. Най-съвременният метод е използването на 2D и 3D платограф и специализиран софтуер за анализ на данните от изследването. Могат да се използват термоактивен плантограф, който реагира на температурата от контакта на тялото или мастилен плантограф. Резултатите ни дават картина на съотношението на напречния спрямо надлъжения свод, а също така и контактната площ, разпределението на тежестта на тялото върху ходилото, позицията на крака спрямо основата и др.;

Диагностика на плоскостъпие при деца

Подометричен анализ. Извършва се с апаратура, която отчита натиска от натоварване на тялото. В това изследване също така се включва и анализ на походката и контакта, център на тежеста, за анализ на патологии в баланса.

Рентгенография. Счита се за един от най-точните за определяне на плоскостъпието. Правят се фас и профил рентгенографии на двата крака под натоварване weight bearing test, докато пациентът е прав. След това лекар-ортопед  въз основа на данните може да поставя диагноза и да се определя степента на плоскостъпието.

Пълното коригиране на дюстабана / детско плоскостъпие е възможно само в началните етапи и фази. Това е най- често в детска възраст, защото скелетът и опорно двигателният апарат при децата като цяло не е напълно развит. Ето защо е важно да откриете плоскостъпието при децата възможно по-рано. Въпреки това, плоскостъпието при децата може да се диагностицира едва след 4-5  годишна възраст, а понякога и по-късно. защото до тогава костния апарат на децата все още не е достатъчно укрепнал и в основата си представлява главно хрущялна структура.  Затова при диагностика на плоскостъпие при деца трябва да се правят измервания всяка година.