Остеопорозата е заболяване на костите, при което се нарушава микро-структурата на костите.  Те стават по-крехки и се увеличава вероятността от фрактури. Заболяването се извява най-често с напредване на възрастта, като при жените е по-често срещано.

При младите хора, т.е до около 30 годишна възраст, процеса на образуване на нова кост, на мястото на деформирана такава е по-активен, тогава се достига и пика на костната плътност,  като с напредването на възрастта, този процес намалява и плътността на костите отслабва.

Заболяването остеопороза се среща често, като с увеличаване на възрастта, се увеличава и вероятността от падане и контузии. Остеопорозните фрактури могат да се получат дори от леки наранявания, като след първата, риска от последващи фрактури е значително по-голям.

Важно е да се отбележи, че в първите стадии, заболяването протича скрито, без  ясно изразени симптоми, за което е наречено „тихия крадец“.

Най-често биват засегнати гръбначния стълб, бедрата и ръцете. Повечето пациенти разбират, че иматзаболяването остеопороза, едва след първата фрактура.

Най-честите последствия от заболяването са болките в гърба, които се засилват при физическа активност, намалена трудоспособност и намаляване на ръста на дадения пациент.

Поставянето на диагноза – остеопороза, може да бъде извършено, чрез няколко вида изследвания:

  • Остеодензитометрия – проверка на минералната плътност на костта
  • Ренгеноргафия – при по-напреднал стадии на заболяването
  • Биохимични излседвания – изследване на съдържание на фосфор, калции и други

Факторите, влияещи на заболяването са възрастта, ранната менопауа, захарен диабет,  хронични заболявания.  Те могат да се разделят на такива, които са неконтролируеми и контролируеми фактори за заболяванетоостеопороза.

Контрилируеми фактори:

– Недостатъчни нива на калции в организма

– тютюнопушение

– засилен приема на солени храни, кафе и други

– заседнал начин на живот

Неконтролируеми фактори:

  • Възраст
  • Менопауза
  • Наследственост

За лечение на заболяването се използват бифосфонати. Това са най-често използваните медикаменти за лечението на остеопорозата.

Друг метод е лечението чрез хормони. При жените се използва естроген, след настъпване на менопаузата, а при мъжете се предписва тестостерон.