Италианската фирма Soleko пусна първите в света, а и на българския пазар нов иновативен продукт – меки контактни лещи с хиалуронова киселина и глицерин.

Хиалуроновата киселина се намира естествено в човешкото тяло, в това число и в очите, където изпълнява редица важни функции. Тя е част от съединителната тъкан на организма. От много години се използва в очната хирургия и при дразнение и сухота на очите, заради близкия си състав до този на слъзния филм и изключителните физични и химични свойства, които притежава.

През последните години пациентите, които страдат от сухота на очите са се удвоили. Някои хора дори не разбират, че имат точно такъв здравословен проблем поради обстоятелството, че понякога водещият симптом при тях е сълзенето от очите. Затова е хубаво да изясним още от самото начало какво означава „сухо око“?

Сухота в очите

Този процес представлява съвкупност от промени в окото, които водят до недостатъчно овлажняване и изхранване на роговицата и конюнктивата. При такъв проблем е възможно да се развие и възпалителен процес, който да засегне и клепача.

Уврежданията, които се появяват първоначално са обратими, но ако не се вземе под внимание това състояние се стига до трайни изменения. Под електронен микроскоп повърхността на конюнктивата и роговицата изглежда суха и наподобява лющеща се кожа.

Симптоми на „сухото око“

Окото при това състояние доста често не се усеща сухо от пациентите и затова много от тях са объркани от поставената им диагноза. В зависимост от главната причина за нарушеното овлажняване, окото реагира различно. От една страна би могло да се появи зачервяване, сърбеж, сълзене, както и влошаване на зрението. От друга страна симптоми, които съпътстват това състояние могат да бъдат също изтичането на белезникав секрет, възпаление на клепача, непоносимост към контактни лещи или болка при натиск или усещане на „пясък“ в очите. Не всички от тези оплаквания се срещат задължително при „сухо око“, възможно е единственото оплакване да бъде честото сълзене.
За да се избегне този проблем е важно да се използват овлажняващи очни капки, гел, мехлем и висококачествени продукти (Иновативен продукт – Меки контактни лещи с ХИАЛУРОНОВА КИСЕЛИНА и ГЛИЦЕРИН) . Ето защо, ако предпочитате да носите меки контактни лещи трябва да изберете такива с високо водно съдържание и пропускливост на кислород.

Лещи с хиалуроновата киселина и глицерин

Меки контактни лещи с ХИАЛУРОНОВА КИСЕЛИНА и ГЛИЦЕРИН

Меки контактни лещи с ХИАЛУРОНОВА КИСЕЛИНА и ГЛИЦЕРИН

Такъв иновативен продукт са лещите изработени от BIOXIFILCON – перфектна симбиоза между хиалуронова киселина и глицерин.

Предимства на хиалуроновата киселина в този продукт:

  • прикрепва много добре към слъзния филм, което осигурява изграждане на ефективен и дълготраен покривен слой върху роговицата

  • има значително по-добра мукоадхезия в сравнение с хидрогеловите, от които се изработват останалите видове контактни лещи

  • свойства, много близки до тези на сълзите, което е определящо за изключително добрата поносимост и биосъвместимост

  • много добре овлажнява окото, като удължава ефекта във времето – благодарение на своята спираловидна структура и хидрофилни свойства, задържа голямо количество вода и забавя нейното изпаряване

  • Предпазват роговицата от увреждания, посредством създаването на защитен слой върху нейната повърхност

  • Притежава антиоксидантно действие и ефективно защитава очните тъкани от токсични и окислителни увреждания

Предимствата на наличие на глицерин в този продукт:

  • Поддържа оптимален воден баланс в окото
  • Стабилизира нивото на pH в слъзния филм
  • Помага срещу протеиновите отлагания върху роговичната повърхност
  • Редуцира възможната промяна в параметрите на лещата при различни температурни условия

 

Техническите характеристики на меките лещи са следните:

Материал: Bioxifilcon B
Геометрия: Асферична
Водно съдържание: 55%
FDA класификация: II група
Метод на производство: Чрез струговане
Кислородна пропускливост: Dk 26.0 x 10-11
Централна дебелина: 0.08 mm (-3.00)
Кислородна преносимост: Dk/t 33.8
Базова кривина: 8.60 mm
Диаметър: 14.2 mm

Филтър: Блокират UV радиацията

Диоптри: от -0.5 до -6.00 (през 0.25)

от -6.00 до -10.00 (през 0.5)

+ 0.5 до + 4.00

Оцветяване: леко синьо