Как вредим на ставите си?

1/Наднормено тегло

Вашите стави са изключително чувствителни към тежки товари. Как вредим на ставите си? Наднорменото тегло предизвиква  напрежение в гърба, бедрата и краката. Това причинява износване, което може да доведе до увреждане  и болки. Наднорменото тегло също предизвиква възпаление. Това може да предизвика във всичките ви стави (включително и в  тези на ръцете ви) скованост, болезненост  и подутини.

2/Носенето на високи токчета

Високите токчета могат да изглеждат добре, но колкото са по-високи, толкова повече теглото натежава напред. Вашите мускули на бедрата трябва да работят по-усилено, за да поддържат колената  прави, което може да причини болка.  Ако ги носите всеки ден, увеличавате шансовете си за остеоартрит. Точно тогава костите и ставите се натоварват.

 

3/Пукане на кокалчета

Пукането на кокалчетата на пръстите кара малки мехурчета да се пукат около ставите. Според някои хора това може да доведе до артрит. Най-добре е да спрете този вреден навик. Друго проучване показа, че може да е причина за отслабване на силата в ръцете Ви.

 

4/Носене на тежка чанта

Независимо дали става дума за чанта или раница, ако е твърде тежка може да причини болка в областта на шията, рамената и кръста. Как вредим на ставите си? Носенето на тежко на едно рамо нарушава баланса и походката Ви. Ако го правите всеки ден, има голяма вероятност да изпитате силна болка.

 

5/Сън по корем

Може да помага за проблеми свързани с хъркането, но може да навреди на други части от тялото Ви. Лежането по  корем бута главата назад и компресира гръбнака. Всичко това оказва натиск върху други стави и мускули.

 

6/Разтягането е важно

Не е нужно да бъдете йога, но редовното разтягане може да укрепи мускулите и сухожилията Ви. Това също може да ги направи и по-гъвкави. Ставите Ви ще се движат по-лесно, а мускулите около тях ще работят по-добре. Това е ключът към здрави и стабилни стави.

 

 

 

7/Пушенето и дъвченето на тютюн

Ето още една причина да се откажете от този вреден навик: Вашите стави ще Ви благодарят. Как вредим на ставите си? Никотинът от цигарите и дъвченето на тютюн намалява кръвния поток към костите Ви и към амортизиращите дискове в гърба. Той ограничава количеството  калций, което трябва  да поема  тялото Ви. Той също така разгражда естрогена, хормон, от който се нуждаете за здравето на костите Ви.

 

8/Седене пред компютър

Прекомерното седене пред компютъра може да доведе до болка в шията, лактите, китките, гърба и раменете. Проблемът не е просто лоша поза, а задържането й прекалено дълго. Това преуморява вашите мускули и води до натиск върху дисковете на гърба ви. Не забравяйте да ставате и да се движите всеки час.