Всички знаем, че човек наследява цвета на очите от родителите си. Гените са тези, които определят какъв ще бъде пигментът в ириса на окото.

Допълнително върху цвета влияе и меланинът, произвеждан в организма. Може да кажем, че основно тези два фактора определят цялото разнообразие от цветове, оттенъци на човешкото око и възможни заболявания.

Най-много хората по света са с кафяви очи, а най-рядко срещаните очи в света са зелените.

Зеленооките хора са едва 2% от населението на Земята. Причината е, че техният цвят на очите не се дължи на пигмент, а на малкото количество меланин.

Хора със зелени очи се срещат само при славянските и северни народи, както и в Турция.

Най-много хора със зелени очи има в Исландия и Турция.

На два континента е напълно невъзможно да срещнете местен жител със зелени очи. Може ли да предположите кои са те? В Азия и Южна Америка няма да видите местен с този толкова рядък цвят на очите.

Разнообразие от цветове, оттенъци на човешкото око и възможни заболявания

Както вече сте прочели различни гени  определят  вашия цвят на очите. Не са само два гена – един за сини очи и един за по-тъмни очи (съществуват  12 или 13 генни вариации) могат да определят цвета. Тези гени, свързани с цвета на очите често действат  в  тялото по различни начини, което  разкрива защо цвета на очите може да бъде определящ фактор и за други здравни аспекти. Например, един от тях, NCX-4, който е свързан с тъмните очи е свързан с  усещането за болка.

Как възприемаме болката

Някои учени твърдят, че могат според вашия цвят на очите да ви кажат за това каква е  вашата толерантност към болка. Едно изследване, публикувано по-рано тази година, установи, че от 58 жени, тези със светли очи изпитват по-малко болка при раждане в сравнение с тези с тъмен цвят на очите. Не само, че жените със светъл цвят на очите изпитват по-малко физическа болка, но те също имат  по-малко пристъпи на  безпокойство, депресия и негативни мисли.

Други изследвания показват, че вашият цвят на очите може да определи  това, колко добре можете да понасяте алкохол. В миналото, изследователите са открили, че хората със светли очи са по-склонни да злоупотребяват с алкохол, отколкото хората с тъмен цвят на очите, тъй като те биха могли да се справят с по-големи количества алкохол.

Заболяванията, стареенето и травмите

Някои изследвания свързват цветовете на  очите с  болести като диабет, меланома и витилиго. В   проучване на  Университета в  Колорадо се  твърди, че хората със сини очи са по-малко предразположени да имат витилиго, състояние на кожата, което води до загуба на кафяв пигмент от определени участъци от кожата. Проучването оценява 3000 американци, които са страдали от  витилиго и е установено, че 43 процента са със жълтокафяви или кафяви очи, докато 27% са имали сини или сиви очи.

Очите на хората могат да  променят нюансите си  в зависимост от това с каква риза сте  облечени.  Всяко око може  да бъде с различен цвят – състояние, наречено хетерохромия – това също може да бъде признак за някои болести, като например синдром на Хорнер, хетерохромен иридоциклит или пигментна глаукома. Освен това, хората с диабет в късен стадий може да забележат признаци на  потъмняване на очите.

По-светлите очи означават също, че вие ​​сте по-чувствителни към слънчевите ултравиолетови лъчи, тъй като те съдържат по-малко пигмент, за да се защитят. В резултат на това хората със сини, сиви или зелени очи имат повишен риск от меланома на увеята, което е средният слой на окото. Хората със светъл цвят на ириса трябва да са по-усърдни в носенето на UV-защитни слънчеви очила.