Съвременна терапия със стволови клетки и тромбоцити (PRP) за лечение на дегенеративни състояния на тазобедрените и коленни стави вече се извършва и в България. СТВОЛОВИ КЛЕТКИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ГОНАРТРОЗА е иновативен метод, който се предлага за първи път в България.

Човешкото тяло се състои от милиарди специализирани клетки, които образуват специфични органи като мозъка, кожата, мускулите, сухожилията, сухожилията, ставите и костите. Всеки ден тези клетки преминават през дегенеративен и регенеративен процес. Тъй като по-старите клетки умират, нови клетки се раждат от стволови клетки с уникалната способност да създават множество видове други клетки. Въпреки това, когато тъканите са увредени, дегенеративният процес надвишава този на регенеративния процес, което води до изменения стареене на туканите. При опорно- двигателния апарат, костите и хрущялите стават по-слаби, изтънени, болезнени и по-малко функционални. Въпреки че има няколко вида стволови клетки, тези, които са най-добри в насърчаването на регенеративните процеси се откриват в костния мозък на някой кости. Тези мезенхимни стволови клетки или MSCs са от съществено значение за успешното възстановяване при пациенти с дегенеративни промени на опорно- двигателния апарат.

Най- честите състояния, при които се използват стволови клетки за лечение на дегенеративни състояния са:

 Състояния, които налагат използването на стволови клетки

Най- честите състояния, при които се използват стволови клетки за лечение на дегенеративни състояния са:

Артрозата на колянната става (гонартроза) е едно от най- разпространените и световно значимо заболяване и най – честата локализация на артрозно засягане. Средната възраст на пациентите с гонартроза е 57 годишна възраст.

Мъжете са повече засегнати спрямо жените (56% мъже). Артрозните промени водят до болки в засегната става, а напредналите стадии до ограничаване на движенията до пълна загуба в съответната става. Това налага нуждата от консервативно и оперативно лечение. През 2015 година Американската ортопедична асоциация прави множество проучвания за влиянието на стволовите клетки за лечение на гонартроза. Чрез тези изследвания и проучвания доказват, че е възможно да се възтанови ставния хрущял на колянната става до 85- 95 % спрямо контролните групи.

Какво представляват стволовите клетки и какви са техните характеристики?

Както вече знаем стволовите клетки са неспециализирани клетки с извънредната способност за самостоятелно подновяване, способни на диференциране в една или повече специализирани видове клетки. Те играят ключова роля в хомеостазата и възстановяването на тъканите, включително и на костната и хрущчлна тъкан. Въз основа на техния произход, стволови клетки, са категоризирани или като:

  • ембрионални стволови клетки (embryonic stem cells (ESCs),
  • ПОСТНАТАЛНИ СТВОЛОВИ КЛЕТКИ / соматични стволови клетки (postnatal stem cells/somatic stem cells/adult stem cells (ASCs)) или мултипотентни стволови клетки, които са предмет на тази статия.

След взимането на стволовите клетки най- често от тазовите кости те са активират по специален начин и се поставят в засегнатата става. След тяхното поставяне, което се извършва под ехографски контрол, те започват да действат , като намаляват възпалението, намаляват болката, активират възстановителните функции на хрущяла на ставата. Само след 1 до 3 месеца се забелязва увеличаване на дебелита на хрущяла. Мултипотентните стволови клетки стимулират възстановяването на хрущяла чрез активиране на всичките 7 растежни фактори, стумулация на развитие на нова хрущялна тъкан (чрез активиция на хондробластите) и така нужния колаген.

Ние сме ПЪРВИЯ и за момента единствен медицински център в България, който преглага алтернатива на оперативното лечение на коксартроза и гонартроза чрез стволови клетки.

СТВОЛОВИ КЛЕТКИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ГОНАРТРОЗА е един иновативен и изключително ефективен метод на лечение на артрозни промени на опорно- двигателния апарат.

Можете да видити наши резултати :

Пациент 1: Жена на 67 годишна възраст , 1 година след поставяна на стволови клетки в лява колянна става. Направени са 3 процедури през 4 месеца. Възтановен е пълен обем на двежения в лява колянна става. Болката е изчезнала. В момента не съобщава за болки.

 

 

 

 

 

 

Пациент 2:

Мъж на 74 годишна възраст. Направена е една процедура със стволови клетки. Това е резултатът 4 месеца след процедурата. Болката е намаляла от 7 точки на 2 точки!

 

 

 

 

 

Пациент 3:

Пациент на 66 години с раково заболяване. Пациентът е подложен на 4 процедури в период на 2 години.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oще интересна информация: тук