Зимата може да е уютна, но може да бъде и болезнена.

Всъщност The Weather Channel проведе проучване по темата и установи, че 42 процента от анкетираните казват, че болката в бедрата, колената или гърба е предизвикана от студеното време.

Повечето от нас не се нуждаят от никой, който да ни каже, че е много по-приятно да се разхождаме навън, когато е 30 градуса и е слънчево, отколкото -10 и снежно. Просто можем да го усетим – студено, стегнато и болезнено.

болки в ставитеЕто какво всъщност се случва в тялото ви, когато излезете навън: Студът кара мускулите ви да губят топлина и да свиват. Това ви кара да се чувствате стегнати навсякъде, включително и в ставите си. Когато това се случи, мускулите ви губят обхвата си на движение.

Независимо дали искате да отидете на бягане, когато е на 20 градуса навън или просто искате да се почувствате по-добре през деня си, ето няколко съвета за подготовка на вашите стави през зимата:

 Движете се

Упражнението засилва производството на синовиалната течност, която поддържа ставите ви смазани.  Само не забравяйте първо да загреете малко и да пропуснете упражненията с голямо натоварване, ако те водят до болки в ставите ви.

Останете топли

Дори и само да бягате до магазина, не забравяйте ръкавиците, топлите ботуши и шапката. Поддръжката на мускулите ви е важна стъпка. Плюс това носенето на подходящи обувки през зимата може да ви помогне да не се подхлъзнете.

Яжте противовъзпалителна диета

Подобряването на здравето на вашите стави може да бъде толкова просто, колкото да се подсили вашата диета. Вижте тези суперхрани, които са вкусни и полезни за костите ви. Богати на антиоксиданти и противовъзпалителни компоненти, те могат да станат част от ежедневното ви меню за здравето на костите.

Вземете достатъчно витамин D

Нивата на витамин D естествено намаляват през зимата. Изследванията показват, че недостигът на този витамин може да увеличи чувствителността към артритната болка. Тук можете да намерите хранителни добавки богати на витамин D.

Отслабнете

Лесно да се каже, трудно да се направи, нали? Особено около празниците. Трябва да се положат усилия, тъй като всеки килограм, който загубите, ще си заслужава. Загубата само на един килограм всъщност облекчава ставите с четири килограма натиск, според статия на The Arthritis Foundation.

 

Източник: https://www.fishertitus.org