Много пациенти с плоскостъпие определят заболяването като състояние, а не диагноза, която води до по-тежки последици за опорно двигателния апарат. Това се дължи факта, че пациентите с това състояние живеят с него години наред без да вземат мерки. Много хора се шегуват, че никой не е умрял от плоски ходила, но e важно да се знае, че тези изменения водят до развитието на дегенеративни ставни заболявания, като: коксартроза, гонартроза, гръбначни изкривявания (сколиоза).

ВИДОВЕ ПЛОСКОСТЪПИЕ И ПРИЧИНИ

Най- общо то бива: вродено и придобито. Вроденото плоскостъпие е сравнителни рядко и се дължи на слабост на съединителната тъкан и различни малформации на опорно- двигателния апарат.

Придобито плоскостъпие се среща около 95%- 96% от населението в активна възраст. Най- често спада медиалния свод или и трите свода едновременно. Също така може да спадне само напречния свод и да се придобие pes planus transversus или напречно плоскостъпие. В етиологията на това състояние са някой генетични заболявания, неудобни обувки и слабост на съединителната тъкан.

Корекцията е изключително важна за възстановяването на правилната биомеханика на цялото тяло. Плоскостъпието се коригира чрез индивудуални ортопедични стелки.